W kilku słowach o nas

Jesteśmy najstarszą i najpopularniejszą pizzerią w tej części Krakowa.Z dumą możemy przyznać, że udało nam się zdobyć zaufanie sporej grupy naszych stałych Klientów, za co jesteśmy im ogromnie wdzięczni. Zaufanie jednak zobowiązuje, dlatego też nieustannie staramy się podnosić poziom naszych usług i ich jakość.
Przykładamy ogromną wagę do stosowanych produktów i dodatków aby były one najwyższej jakości oraz idealnie trafiały w gusta i smak naszych klientów. Dlatego jesteśmy zawsze otwarci na konstruktywne uwagi.

To, co nas wyróżnia spośród innych pizzerii to przede wszystkim znakomite, powstałe na bazie unikalnego przepisu ciasto, które wyrabiamy ręcznie każdego dnia, świeże dodatki i niezwykle aromatyczne przyprawy.

Miła i fachowa obsługa, niezapomniane wrażenia smakowe i przystępna cena, to tylko niektóre z naszych atutów. Na pierwszym miejscu zawsze stawialiśmy i będziemy stawiać zadowolenie naszych klientów, z którymi pragniemy podzielić się tym, co wchodzi nam najlepiej- naszą pizzą.

 

Historia pizzy

Pizza to najbardziej rozpoznawalne danie zaliczane do kuchni włoskiej. Popularna i serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów.

 

Jakie były jej początki?

Już Egipcjanie wypiekali cienkie chlebowe placki w specjalnych piecach rozgrzanych go czerwonosci.I tym daniem karmiono ten niezwykly lud.
Nie tylko Egipcjanie mają swoj wkład w powstanie pizzy.Eksperci twierdzą, że potrawę w rodzaju pizzy podawali także starożytni Grecy. W ich wersji był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz posypany ziołami. W ten sposób przygotowywali ją później także Etruskowie oraz Rzymianie.
Prawdopodobnie właśnie z Grecji zawędrowała ona na tereny Włoch.
Dzisiejsze słowo pizza zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku, a nazwa ta wywodzi się z łacińskiego picea – oznaczającego placek z wody i mąki.

Dużo później, bo w XVI wieku podobne ciasto bez dodatków podawano włoskim biedakom, których nie było stać, aby kupić sobie coś innego do jedzenia. Z powodu braku dodatków nie należało zapewne ani do zbytnio smacznych, ani zbytnio sycących.

Dopiero w XVII wieku zostało ono docenione przez wyższe klasy społeczne, a to wszystko za sprawą odkrycia Kolumba i pomidorów, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy. Taki bogatszy smak odpowiadał już wielu ludziom, ale w gruncie rzeczy był to dopiero początek błyskotliwej kariery pizzy. Początkowo pomidory uważano za trujące a bez nich lub bez sosu pomidorowego dziś trudno wyobrazić sobie współczesną pizzę.

Antica Pizzeria Port AlbaPierwsza pizzeria

„Antica Pizzeria Port Alba” – powstała w roku 1830 w Neapolu. Produkowała ona co prawda pizzę już od 1738 roku, ale do czasu otwarcia restauracji, była ona sprzedawana na ulicach miasta.

Najbardziej znaczącą datą w historii pizzy jest 1899r., kiedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej, postanowiła odwiedzić Rafała Esposito. Był on najbardziej znaną osobą w Neapolu, a to za sprawą przygotowywanych przez niego wyśmienitych pizz. Królowa wyraziła chęć spróbowania przyrządzonej przez Esposito smakowitości.Z tej okazji przygotował on, specjalnie dla niej, trójkolorową pizze w barwach włoskiej flagi. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał ją „Margherita”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzatę.

Trzeba również zaznaczyć, że poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizzy. Dla Lazio, którego stolicą jest Rzym, specyficzną pizzą jest Quatro stagioni, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki.Na Sycylii furorę robi pizza z czarnymi oliwkami, z kolei w Trydencie największą popularnością cieszy się zwykła pizza z grzybami.

404